Temasøndag: Ligestilling i kunsten 2018

Hvordan kommer vi kvinders underrepræsentation på den danske kunstscene til livs? Og er det overhovedet nødvendigt?


Det er en kendsgerning, at kvindelige kunstnere er underrepræsenteret på den danske kunstscene, og at den manglende ligestilling på området stadig finder sted.


Roskilde festival fik i år stor kritik for deres overvægt af mænd på programmet. De seneste 10 år har en række danske kunstmuseer købt markant flere værker af mandlige kunstnere end af kvindelige, og i 2017 havde kun 4 ud af 20 danske film med støtte fra DFI en kvinde i hovedrollen.

Inden for de forskellige kunstgenrer arbejdes der på højtryk for at ændre dette, men tidligere formand for Statens kunstfond Gitte Ørskov påpeger dog i 2017, at hvis vi fortsætter i dette tempo, vil der snildt gå 25-30 år, før vi kommer frem til en grad af ligestilling, der giver muligheder.

Men hvad skal der så til? I Sverige er der indført kvoter med henblik på at løse problemet. Men er kvindekvoter et nødvendigt tiltag eller frarøver de den kunstneriske frihed? Og hvordan påvirker det kunsten, hvis man vælger kunstnere på baggrund af køn?


Kom til Temasøndag på LiteraturHaus søndag d. 4. november kl. 14.00-16.00. Temasøndag er ikke en debat, men en mulighed for at høre forskellige oplægsholderes og kunstneres syn på denne problematik.

Temasøndag er produceret og kurateret af Satirekollektivet FLÆS.
FLÆS består af Mette Søndergaard Nielsen & Sofie Jo Kaufmanas, som begge er freelanceskuespillere og producenter. De står blandt andet bag forestillingen “Hvorfor snakker vi ikke om mig?” og arrangerer desuden løbende temaaftener i Literaturhaus.


OPLÆGSHOLDERE


http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2018/10/Ane-Høgsberg-pb.jpg

ANE HØGSBERG er en grænsesøgende og kompromisløs komiker, som holder af at tale om de mørke sider i mennesket, og det der optager os. Materialet er leveret med en jysk charme, der gør det svært ikke at overgive sig til grinet.
Ane Høgsberg vandt talentprisen 2016 ved ZULU Comedy galla. Ane Høgsberg lavede i 2016 sit første soloshow Dårlig Feminist. Et show, der spillede for udsolgte sale og efterfølgende blev sendt på TV2 ZULU. Til foråret 2019 laver hun sit nye soloshow Døden Har En Årsag.


http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2018/10/KarinaWillumsen-pb.jpg

KARINA WILLUMSEN arbejder i spændingsfeltet mellem politik, musik og kritik og altid med humoren som følgesvend. I 2017 provokerede og begejstrede hun det danske musiklandskab, da hun gav sceneplads til kvindelige musikere og skabte ”kvindemusikfestival 2017” under sloganet: ”Kvalitet frem for køn”. En festival som med humor satte fokus på kønsskævheden i dansk musik. I marts 2018 blev Karina Willumsen nomineret for ”årets sang” for at sætte fokus på LGBT+ rettigheder i samarbejde med aktivister og Aidsfondet.

Karina Willumsen vil til denne temasøndag fortælle lidt om tankerne bag at skabe Kvindemusikfestivalen.


http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2018/10/Simone-Aaberg-Kærn.jpg

SIMONE AABERG KÆRN er billedkunstner og indvalgt i Akademiraadet – statens rådgiver i æstetiske spørgsmål. Hun er erklæret aerofeminist og er aktuel med installationen “SISTERS in The Sky” på Louisiana, “Den Danske indsats i Libyenkrigen” et 7 meter langt krigsmaleri på Krigsmuseetsamt samt Anders Fogh Rasmussens Statsministerportræt i Folketinget.


http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2018/10/Tara-Skadegaard-Thorsen.jpg

TARA SKADEGAARD THORSEN er cand.mag.phil fra Københavns Universitet og medstifter af FRONT der arbejder for antidiskrimination på videregående uddannelser. Hun snakker denne aften om hvordan sexisme evner at snige sig ind i institutioner og hvilke tiltag, der kan bruges i et opgør med institutionaliseret diskrimination.


http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2018/10/N-Scherfig.jpg

NIKOLAJ SCHERFIG er manuskriptforfatter, uddannet fra Den Danske Filmskole i 1989. Han har skrevet manuskripter til en lang række dokumentarer, spillefilm og især tv-serier – herunder både Rejseholdet og Broen samt julekalenderne Jesus & Josefine, Mikkel og Guldkortet og Den Anden Verden.

4. november_søndag

tidspunkt: 14:00-16:00

_LiteraturHaus, 2200 København N


Billetter

http://www.cphpow.dk/wp-content/uploads/2017/08/Billet8-1.png

Arrangementet koster forudbestilt: 90 kr.
I døren: 115 kr.

Køb billet her